Održana Jesenja škola za studente novinarstva i komunikologije “Budućnost slobode informacija”

0
265

U periodu od 27. do 30. oktobra 2022. godine Partneri Srbija organizovali su Jesenju školu za studente novinarstva i komunikologije sa Fakulteta političkih nauka u Beogradu, Filozof­skog fakulteta u Nišu, kao i Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, pod nazivom „Budućnost slobode informacija“.

U školi je učestvalo 27 studenata i preko 20 predavača i panelista.

Iskustvo nam je pokazalo da je pored formalnog obrazovanja važno kreiranje vannastavnih ak­tivnosti i edukacija, i da baš ovi formati najčešće utiču na usmerenja i odabir profesija studenata. Smatramo da su mladi ključni za promenu ovog društva na bolje, zbog čega smo do sada sproveli tri programa edukacija i podrške za studente novinarstva, istakli su iz organizacije Partneri Srbija.

Cilj škole je da se studenti – budući novinari, aktivisti, donosioci odluka, akademski rad­nici, osposobe da prepoznaju izazove i da odbrane pravo na pristup informacijama i slobodu izražavanja, vrše kontrolu rada institucija i izveštavaju građane o temama od javnog značaja profe­sionalno i objektivno, posebno imajući u vidu sve veće zatvaranje institucija.

Treća po redu Jesenja škola obuhvatala je predavanja, radionice i panel diskusije, kao i program mentorstva. Studenti su imali priliku da komuniciraju i usvajaju znanja od kolega novinara, predstavnika pravosuđa, organizacija civilnog društva, aktivista i advokata, kao i da razmenjuju znanja i iskustva sa svojim vršnjacima iz drugih gradova. Teme koje su obrađivane tokom Jesenje škole uključuju:

  • Ulogu istraživačkog novinarstva u preispitivanju rada organa javne vlasti;
  • Transparentnost rada organa javne vlasti;
  • Borbu protiv korupcije;
  • Pravo na slobodan pristup informacijama od javnog značaja;
  • Analiziranje budžeta, finansijskih izveštaja i javnih nabavki institucija;
  • Aktivizam i rad organizacija civilnog društva;
  • Ulogu medija u dnevnom novinarstvu;
  • Alati za istraživačko novinarstvo i primena u praksi itd.

Ceo program možete pogledati  OVDE

Nakon završetka Jesenje škole, studenti su dobili zadatak da kroz rad u parovima izrade po jednu istraživačku priču. U izradi istraživačkih priča studenti će imati podršku mentora, tri profesora sa Fakulteta političkih nauka u Beogradu, Filozof­skog fakulteta, Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i dva iskusna novinara. Istraživačke priče polaznika prethodne škole možete pogledati na sledećem linku: https://www.partners-serbia.org/studentske-price

Jesenja škola organizovana je u okviru projekta ”Unapređenje poverenja građana u pravosudni sistem Srbije” koji ima za cilj povećanje poverenja građana u pravosuđe, unapređen­je transparentnosti, odgovornosti i antikorupcijskih standarda pravosuđa, kao i uspostavljanje proaktivne komunikacije između pravosudnih organa, medija i građana. Projekat je podržan od strane Biroa za međunarodnu borbu protiv narkotika i sprovođenje zakona (INL).

Prethodni tekstKoalicija izražava zabrinutost zbog sve veće netransparentnosti institucija
Sledeći tekstIstraživanja Partnera Srbija pokazuju nazadovanje institucija u oblasti transparentnosti – najmanje transparentni najviši državni organi