Foto: Pixabay/Rave

Kopanje litijuma, požar u Vinči, zakinute porodlilje, zagađenje u Boru

Period april – avgust

Pristup informacijama od javnog značaja je kao i prethodnih godina doneo zanimljiva otkrića, osvetlio neke sakrivene stvari, izložio javnosti mnoge nelogičnosti i kršenja zakona.

Pored toga, krajem godine su konačno usvojene dugo očekivane izmene Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Shodno tome dajemo pregled najvažnijih vesti koje su obeležile 2021. godinu viđene kroz prizmu pristupa podacima od javnog značaja.

Novi zahtev oštećenih u nesreći na naplatnoj rampi u Doljevcu za dostavljanje snimka sa nadzornih kamera

Pravni zastupnik oštećenih porodica Božo Prelević ponovo je zatražio  na suđenju u postupku protiv vozača Koridora Srbije Dejana Stanojevića zbog izazivanja nesreće na nekadašnjoj naplatnoj rampi Doljevac, kada je poginula Stanika Gligorijević, a povređena njena sestra, zatražio dostavljanje snimka sa nedostajuća dva minuta.

On je dodao da je dopis poslao i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i Povereniku za informacije od javnog značaja. Odgovor prema rečima advokata Prelevića nije dobijen.

Nesreća se desila januara 2019. godine, a u automobilu je bio i direktor Koridora Srbije Zoran Babić. Iako bi trebalo da bude dostupan, snimak sa dva ključna minuta i dalje nedostaje.

Marinović: 80 odsto izmena zakona je spremno

Prema rečima Milana Marinovića, poverenika za informacije od javnog značaja jedan od ciljeva izmena je da se spreče zloupotrebe zakona, pre svega kako kaže tražilaca zahteva.

On je dodao da će veliku novinu predstavljati i predlog, za koji postoje velike indicije da će biti usvojen, da zahteve za pokretanje prekršajnog postupka podnosi Poverenik.

Ono u šta predložene izmene neće zadirati je odsustvo volje Vlade Srbije da izvršava rešenja Poverenika. Kako navodi Marinović, o tome je razgovarano, ali on lično ne vidi kako može normativno da se natera Vlada da to čini.

REM ne postupa po rešenju Poverenika

Regulatorno telo za elektronske medije (REM) još jednom niie postupilo po rešenju poverenika za informacije od javnog značaja.

REM je organizaciji BIRODI trebalo da dostavi bazu podataka monitoringa izveštavanja emitera za 2019. godinu

Požega i litijum

Deo informacija o potencijalnom istraživanju i kopanju litijuma u opštini Požega proglašen je od strane Ministarstva za rudarstvo i energetiku za poslovnu tajnu Jadarit litijuma, firme bez zaposlenih i ikakvih prihoda.

Ipak zna se da istraživanje u devet sela požeške opštine vrši Centralist, ćerka firma Jadar Litijuma. U pitanju je 37,5 kilometara kvadratnih poljoprivrednih površina.

Informacije od javnog značaja je tražila organizacija “Inicijativa za Požegu”.

Foto: Promo

Panel: Izmene Zakona o slobodnom pristupu informacijama pre svega štite organe vlasti

Izmene Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja “bez razloga” svrstavaju neke državne institucije među one koje tražiocima ne moraju da obezbede pristup podacima, kazali su učesnici konferencije “Budućnost i prava na pristup informacijama u Srbiji”.

Jedan od problema u novim izmenama je svrstavanje Narodne banke Srbije među šest državnih institucija protiv kojih se ne ulaže žalba uzbog uskraćivanja informacija koje su od javnog značaja, napomenuo je predstavnik organizacije Transparentnost Srbija Nemanja Nenadić:

“Ako se zakon menja da bi se popravio, onda ne sme da se kvari, a mi u nacrtu imamo nekoliko odredaba koje vidimo kao kvarenje zakona”, kaže Nenadić.

Podseća da Transparentnost Srbija u 90 odsto slučajeva na svoj zahtev za informacijama od javnog značaja do sada nije dobila odgovor.

Zbog toga, kako dodaje, upravni sporovi pred sudovima traju godinama, pa se problem ne rešava, već produbljuje.

Predlozi za poboljšanje Zakona o pristupu informacijama od javnog značaja

Koalicija za slobodan pristup informacijama od javnog značaja objavila je predloge za poboljšanje Izmena zakona o slobodnom pristupu informacijama kao i komentare na nacrt izmena.

VIše detalja možete da pročitate ovde.

Protivzakonito: 9000 porodilja dobijalo manje od minimalca

Udruženje “Mame su zakon” saopštilo je da su 8.944 žene, u periodu od početka primene Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom 1. Jula 2018. pa do 1. marta ove godine, tokom porodiljskog odsustva dobijale naknade manje od minimalne zarade u Srbiji.

Prema Zakonu sve žene moraju da dobijaju najmanje minimalnu zaradu tokom odsustva s posla u prvoj godini bebinog života.

Ovaj podatak dobijen je na osnovu zahteva za pristupom informacijama od javnog značaja.

 

Mame su zakon: Do 1. marta skoro 9.000 porodilja dobijalo manje od minimalca

 

Zagađenje u Boru 2021 – skrivane informacije koje su dobijene zahtevom za pristup

Organizacija Asocijacija za razvoj grada je zahvaljujući zahtevima za pristup informacijama od javnog značaja došla do saznanja o prekoračenju zagađenja vazduha sumpor dioksidom.

Naime, samo tokom 2019. godine u Boru je zabeleženo prekoračenje zagađenja vazduha sumpor dioksidom čak 42 puta na mernoj stanici Gradski park, a zakonom je dozvoljeno tri puta godišnje.

Da se stanje ne popravlja, pokazuje podatak da se prekoračenje zagađenja vazduha sumpor dioksidom u prvoj polovini 2021. dogodilo već 14 puta.

Krivična prijava zbog uništavanja stare centrale u Užicu

Građanska čitaonica “Libergraf” iz Užica podnela je proširenu krivičnu prijavu zbog građevinskih radova koji su izvedeni na nepokretnom kulturnom dobru, staroj hidrocentrali na Đetinji u Užicu koja je počela da radi avgusta 1900. godine.

Optužnica je proširena na osnovu odgovora na zahtev za pristup informacijama od javnog značaja.

Prema tim informacijama je NN lice svesno kršeći propise, na osnovu nezakonito pribavljenog Rešenja, omogućilo i naložilo izvođenje nezakonitih radova, odnosno ugradnja nove turbine, kojim je naneta nenadoknadiva šteta spomeniku kulture Stara hidrocentrala na reci Đetinji u Užicu i njegovoj zaštićenoj okolini, a sve u nameri pribavljanja materijalne koristi investitoru Javnom preduzeću Elektroprivreda Srbije Beograd.

Foto: Pixabay/Keithjj

Građani još uvek ne znaju kako da traže informacije od javnog značaja

Od ukupnog broja anketiranih, u Novom Pazaru 63 odsto njih ne zna kako može da traži informacije od javnog značaja. Taj procenat u Tutinu iznosi 81 odsto.

Istraživanje je obavljeno u okviru projekta “Pratim JA” koji realizuju Centar za evropske politike (CEP), Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD), Centar za ravnomerni regionalni razvoj (CenTriR) i Ekološki centar „Stanište“ u saradnji sa lokalnim organizacijama Urban-in iz Novog Pazara, Odbor za ljudska prava iz Niša i Klub Ars Nova.

Opština Grocka: Skoro 60 miliona dinara samo za savetnice

Zahvaljujući zahtevu za pristup informacijama od javnog značaja koji su podneli novinari Žig infoa saznalo se da gradska opština Grocka ima 59 savetnika koje građane koštaju preko 56 miliona dinara.

Najzanimljiviji je slučaj novinarke informativne redakcije televizije Pink Gordane Uzelac koja je angažovana i kao medijska savetnica predsednika opštine.

Foto: Pixabay/Matthias Groeneveld

Vinča gori, upozorenja nema

Šira okolina Beograda bila je krajem avgusta opasana otvonim oblacima koji su dolazili sa zapaljene deponije u Vinči. Procenjuje se da je visina đubreta koje je gorela oko 50 metara. Međutim, niko od nadležnih nije upozorio na opasnost.

Dostupnost informacijama koje su od javnog značaja, posebno u uslovima ugroženog zdravlja građana zakonska su obaveza nadležnih prduzeća i institucija.

Prvi deo

Treći deo

Prethodni tekst2021. godina u svetlu informacija od javnog značaja (1/3)
Sledeći tekst2021. godina u svetlu informacija od javnog značaja (3/3)