Poverenik naložio ministarstva da dostavi podatke po zahtevu SPI koalicije

0
591

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti rešenjem od 30. novembra 2021, poništio je odluku Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave kojom je ovo ministarstvo odbilo zahtev Koalicije za slobodu pristupa informacijama za dostavljanje informacija o radu Posebne radne grupe za pripreme teksta Nacrta o izmenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Koalicija je zahtev MDULS-u podnela u februaru ove godine, nakon što je u javnost dospela informacija o formiranju nove radne grupe, ali bez dodatnih detalja o polaznim osnovama i planu njenog rada.

Ministarstvo je odbilo zahtev, sa obrazloženjem da pomenute informacija nisu informacije od javnog značaja, te da MDULS nema obavezu da vodi zapisnike o radu Radne grupe, koji su takođe bili predmet zahteva. Dodatno, MDULS je naveo da bi ustupanje navedenih informacija moglo da utiče na izradu Nacrta.

Poverenik je naložio MDULS-u da u roku od pet dana obavesti tražioce da li poseduje tražene informacije.

Podsećamo da je, nakon intervencije Nacionalnog konventa za EU i Koalicije za slobodu pristupa informacijama, MDULS u rad Radne grupe uključio predstavnike Koalicije. Zakon o izmenama i dopuna ZoSPIJZ stupio je na snagu 16. novembra, a njegova primena počinje 17. februara 2022. godine.

Prethodni tekstSve više građana uviđa značaj unapređenja prava na pristup informacijama u borbi protiv korupcije
Sledeći tekst2021. godina u svetlu informacija od javnog značaja (1/3)