Foto: Printscreen RTS

Milan Marinović poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti gostujući u Jutarnjem program Radio televizije Srbije rekao je da su iscrpljena sva sredstva koja trenutno tekst zakona dozvoljava u ovoj oblasti te je zbog toga na snazi izmena zakona radi boljeg pristupa informacijama u posedu organa vlasti.

“Očekuje se efikansije sankcionisanje organa vlasti i rukovodioca ukoliko ne poštuju odrebe zakona i svoje obaveze kao i da se spreče zlouptrebe i da se poverenik otvori i prema ostatku Srbije van Beograda otvaranjem regionalnih kancelarija.”

Kako je naveo novi zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja doneće veća ovlašćenja povereniku, kako bi se dodatno zaštitilo pravo građana da dobiju odgovor od nadležnog organa.

“Prvi put posle 16 godina dobijamo pravo da novčano kaznimo “ćutanje administracije”, kaže za RTS poverenik Milan Marinović i ističe da se između 60 i 80 odsto žalbi odnosi upravo na to.

Milan Marinović je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekao da je zadovoljan tekstom Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, koji donosi nekoliko važnih novina.

Ističe da su mnogi predlozi poverenika usvojeni, te da će to doprineti lakšem ostvarivanju prava građana na informisanost i dostupnost informacija.

“U fokusu naših predloga je bilo, to su zapravo bili naši ciljevi – da se olakša i učini efikasnijim ostvarivanje prava građana na dostupnost informacija od javnog značaja, zatim da se efikasno sankcioniše organ vlasti i rukovodioci u organima vlasti ukoliko ne poštuju odredbe zakona i svoje obaveze, i da se spreče zloupotrebe kojih je nažalost u poslednje vreme sve više”, rekao je Marinović.

Prethodni tekstKonferencija: Odbrana prava javnosti da zna
Sledeći tekstTeodora Ćurčić, novinarka CINS: Što se više informacija skriva, raste sumnja javnosti