Vlast ograničila pristup informacijama

0
851

“Najveći problem novog nacrta Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja jeste to što su nime pružene nove mogućnosti organima vlasti da usraćuju informacije”, rekla je u emisiji “Probudi se” izvršna direktorka organizacije civilnog društva “Partneri Srbija”, Ana Toskić Cvetinović.

Javna rasprava o izmenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama o javnog značaja završena je pre dva dana i prošla je bez velike pažnje medija. O tome šta donosi nova verzija zakona, da li se njime krše naša prava i brani vlast i zbog čega je to bitno, bila su pitanja na koja je odgovore dala Toskić Cvetinović.

“Nacrt ograničava pravo na pristup informacijama od javnog značaja. Postoji jedan član u zakonu koji propisuje moguća ograničenja prava na pristup informacijama U važećem zakonu ih ima pet, dok je nacrtom predloženo da ih bude devet. Što znači da vlast sad ima mnogo više osnova da nam uskrati informacije”, navodi Toskić Cvetinović.

Prema njenoj oceni, rasprava o pomenutom zakonu nije dobila odgovarajuću pažnju medija, ali dodaje da, tokom rasprave, nije organizovan nijedan javni događaj.

“Nije bilo prilike da javnost čuje šta je to novo što se ovim zakonom predlaže. Mislimo da je to velika greška, jer su izmene veoma značajne. Kao organizacija civilnog društva, mi smo organizovali jedan događaj zbog toga što smo hteli da čujemo različite stavove o tim predloženim rešinjima”, kaže ona.

Toskić Cvetinović ističe da je Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja oličenje jednog demokratskog društva, te da je zbog toga od izuzetne važnosti za sve građane.

“Ovaj zakon nam omogućava da dođemo do svih informacija koje se tiču rada državnih organa, lokalnih samouprava, škola… Počev od toga kako se troše sredstva, do toga kakav vazduh dišemo, kakva nam je voda, koliko je bilo preminulih tokom kovid krize, koliko smo respiratora kupili, koliko smo ih platili…”, objašnjava gošća emisije “Probudi se”.

Izvršna direktorka “Partneri Srbija” napominje da se pomenuti zakon često posmatra kao nešto što ima antikoruptivno dejstvo, odnosno kao alat kojim se koriste uglavnom organizacije civilnog društva i mediji.

“Međutim, on ima mnogo veći značaj za građane i ogleda se u svemu što sam prethodno rekla. U pitanju je pristup informacijama koje su nam bitne za svakodnevni život”.

Izvor

Prethodni tekstPredlozi TS na nacrt ZOSPI pitanja koja se ne pominju u nacrtu
Sledeći tekstZabrinutost u Srbiji zbog izmena Zakona o pristupu informacijama